Pages

Ads- - -

Thursday, December 16, 2010

Pengalaman interview lebih 37 kali..

Assalamualaikum

Aku rasa, sebelum ni sapa pernah ikut blog aku di frenster, mesti korang baca pengalaman yang aku dah listkn..
Tak apalah, aku kongsi lagi dengan harapan kamu2 semua dapat banyak informasi.


Interview sebagai Pendidik?
Ya..Banyak kali dah aku pegi PPD.apakah itu? PERSATUAN PENGGEMAR DAGING? oh bukan..(PEJABAT PELAJARAN DAERAH kawan2) Dlu mse mula2 grade, xada scroll pernah kena halau di PPD Pontian dan PPD Shah Alam. Waktu di PPD Shah Alam, dah beratur panjang, masa tu dia pooling ramai. Sampai turn aku, dia mintak scroll, aku ckp lagi 2 bulan nk grade, n then dia jerit kat semua orang "" Kan saya dah kata...Kalau tak ada scroll lagi, tak konvo lagi..JANGAN BUANG MASA AWAK BERATUR MINTAK KT SINI!!!!!!!' wallawei..semua pandang aku..:p thehehe...

Interview sbg pendidik lagi, kali ni dah grade, dah ade scroll. masuk bilik interview. Aku betta dengan dia pasal statistik penggunaan bahasa inggeris di JEPUN. isunya 'Wajarkah tindakan kerajaan/MOE menghapuskan Matematik dan Sains dalm BI" - sebenarnya disini, ko kena bertindak sebagai pro kerajaan. bukan anti. mksud aku, kena sokong apa saja moves kerajaan. Tp masa tu aku tak setuju sangat. Sebab BI ni akses kepada ilmu dunia global.. lagi kesian orang yang kat kampung..bagaimana diaorang nk hadapi cabarn itu utk masa akan datang? generasi aku? herm..pegawai tu bengang dengan aku. berikut perbualan kami;

Pegawai : awak rasa wajar atau tak MOE buat mcm itu?
aku: saya rasa inggeris adalah kunci untuk akses ilmu, apepun saya sokong tindakan MOE
pegawai: awk ckp macam itu, seolah2 awak kata inggeris itu penting
aku: memang penting en..sebab...BLA..BLA..BLA
pegawai: sape cakap?? Di JEPUN pun, 100% diaorang berbahasa JEPUN
aku: siapa cakap?? en, lihat tak statistik terbaru?? mengikut statistik yang dikeluarkan oleh --------(sumber boleh dipercayai, tapi aku x ingat dah), JEPUN mempunyai peratusan paling tinggi dalam kadar pembelajaran bahasa inggeris. maksunya, diaorang aware, dan semakin sedar
pegawai: (dia muka dah bengang)

Interview sebagai exec di CIMB?
oh! ia pengalaman ngeri, dan trauma nya terasa sampai ke tulang belikat hingga sekarang. sangat kerek itu orang-orang. sampai dia cakap begini " what are you trying to say hah???"

Interview sebagai cust. services di Hospital Serdang
Aku rasa siapa yang pernah kerja ini, mesti tahu gaji dia mahai, tapi syif dan cabaran nya kena sabar layan pelanggan"
oh, aku berjaya didalam interview ini! tapi aku tak pergi sebab tak minat. Tapi, aku terkantoikan yang kakak aku system analyst kt situ. sepatutnya tak payah cakap aku ni sedara@adik beradik @de apa2 pertalian pun. (kalau gomen, diaorang ni suka pakai sedara mara, kerabat babat, tapi kat sini tak pulak,,pelik ya?)

Interview sebagai Pembaca Berita/Pengacara
Bukankah aku sudah bagitahu kamu2 semua, minat terhadap broadcasting semakin menjadi2 sejak aku menjadi emcee majlis2 gala kementerian. Alkisah, aku pergi ke stesen ini. Pakaian mesti gempak. Muka kena touch up..:p Buat sehabis boleh walau bukan bground broadcast. Aku kena mengacara bual bicara yang aku cipta jam itu juga bila panel mahu lihat kebolehan aku. aku kena berbicara dalam BI..kena membaca berita. dan..dan..ada lampu casting masa interview tu siap dengan mic yang pasang kt dalam baju and sangkut kat vontot..
(tapi aku tak berjaya lagi)

**banyak pengalaman lagi..banyak aku berjaya juga., tapi terkadang bila dah diterima aku tak mahu pula..paling lama aku berkhidmat di MOCCIH.
hampir 1tahun setengah.. banyak yang pahit dari yang manis

Monday, December 13, 2010

Temuduga lagi???

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini aku menerima satu lagi panggilan temuduga. Sebelum itu, aku telah ke FMM (Federations Malaysian Manufacturers) atau pun Persekutuan Pekilan-Pekilang Malaysia yang mana Organisasi ini salah satu organisasi yang sangat outstanding di Malaysia menawarkan pelbagai kemudahan untuk mana-mana manufacturers di Malaysia. Jawatan yang aku pohon adalah Executive Trade Fair, Conference and Events. Antara skop kerja adalah pergi ke luar negara, mengendalikan majlis, karnival, persidangan dan sebagainya. Temuduga hari Jumaat (10 Disember 2010), tetapi gementarnya sudah aku rasai seawal 6 hb lagi..yaa…pada hari Isnin.. Aku sibuk membuat sedikit kajian (sehingga tidur lewat jam dua (2) pagi). Mencari maklumat tentang apa itu CPI (Customer Price Index), FDI (Foreign Direct Investment), Inflation dan segala macam hal berkaitan ekonomi. Memandangkan organisasi tersebut sangat mempunyai nama (hebat dimataku sebab mempunyai bangunan yang besar, nama yang canggih, pekerja yang berbahasa Inggeris keseluruhannya dari pengawal sehingga receptionist, ) maka ia mempengaruhi mindaku..Tidak mengapa, aku lakukan jua kajian demi kajian untuk buat yang terbaik semasa temuduga. Pada hari yang dijanjikan, aku pun melangkah ke organisasi berkenaan dengan mengenakan baju kemeja coklat, tudung coklat, dan seluar slack mahal (khas untuk temuduga pembaca berita yang pernah aku beli dahulu). Aku dijemput duduk di dalam sebuah bilik perbincangan dengan diberikan sebuah kertas. Mataku tertancap..Oh! apakah ini??? Esei? Dinyatakan disitu : FMM, please state current issues, proper title, recommendation, and conclusion.. aduhai…saat itu pening juga kepala aku. Setelah seberapa seketika, aku memutuskan menulis tentang “ Feed In Tariff Scheme in Malaysia (FIT)”- tentang renewable energy di Malaysia, tetapi aku perincikan pada bajet kerajaan. Hahaha…sangat susah rasanya. Dengan tatabahasa yang terbalik, dengan isu yang aku tidak ketahui berapa dalam. Sebelah aku, kelihatan seorang perempuan dengan gaya yang amat konfiden sekali, dan seorang mamat cina. Kami tidak berbual, hanya sibuk melengkapkan borang dan menjawab esei. Akhirnya, satu persatu keluar dipanggil dan tinggal aku berdua dengan seorang mamat cina (Nicholas namanya). Setelah aku selidiki, dia lulusan luar negara (daripada Australia bidang Perakaunan)..
Tidak lama kemudian, namaku dipanggil .waktu itu hampir jam 6.30 petang. Aku lah orang paling terkemudian akibat sesat di Bandar Damansara selama hamper satu jam setengah..
Berdebar perasaan ku..Ada tiga (3) orang panel, semuanya berbangsa cina. Seperti biasa, aku diminta untuk memperkenalkan diri. Kemudian mereka menyoalku bertalu-talu dan meminta aku memperincikan skop tugas di MOCCI. Kemudian, mereka memberi aku satu situasi dan bagaimana aku menangani keadaan tersebut. Mujur aku pernah menjadi pengacara majlis untuk Majlis Menteri sebanyak beberapa kali. Nampak gayanya, mereka sangat sukakan aku (perasaan disitu ) . Kemudian pelbagai lagi situasi. Yang mana dengan konfiden sekali aku dapat menjawabnya dengan bahasa Inggeris yang terbalik pukang. Kemudian mereka juga menjangkakan aku pandai untuk ‘Ber Public Speaking”. Mesti lah aku bangga, kerana guru Bahasa Inggeris di tempat kerja aku memberi markah 9/10 dimana tidak semasa itu, hanya aku saja mendapat markah tersebut. Sehinga kini terngiang “ Shes born with talent”..(aku tidak obsess dengan diriku ya… ) Allah telah mempermudahkan urusan aku dari sukar menjadi mudah. Terima Kasih Ya Allah.

Hatiku tersentuh

Assalamualaikum semua.
Kenapa tiba-tiba ahtti ini tersentuh..Aku sebenarnya sedikit terharu membaca nukilan brader tersebut di laman sesawang beliau. Ya, aku akui,,aku wanita yang impikan kasih sayang seorang suami yang begitu. Mugkin perjalanan hidupku panjang lagi. Haruslah menghabiskan MA ini dahulu kemudian mengejar cita-cita sebagai pengacara versatile. Berikut aku copy kan nukilan beliau.
Untuk lebih jelas, boleh melihat hasil penulisan beliau disini

February 25, 2010

Falsafah Cinta 18SX - "Sayang,Abang Ingin Membeli Lingerie Untukmu.."

Ada member aku tanya aku...."apa benda paling best lepas kau kahwin?"Secara naluri semulajadinya,aku sebagai seorang lelaki akan kata :

1. "Aku bukan teruna lagi!"
2. Ada teman
3. Boleh pegang tangan jalan2
4. Tidak takut untuk berdua-duaan di tempat-tempat gelap
5. Boleh keluar masuk hotel tanpa perlu rasa bimbang

...dan macam-macam lagi benda yang best (untuk orang baru kahwin ni kebanyakannya melibatkan nafsu lah kan,hehehe)

Tapi...
Semua benda tu tak se-best satu benda yang baru sekarang aku praktikkan.Ia tidak melibatkan penanggalan baju,ia tidak melibatkan tidur bersama,ia langsung tidak melibatkan nafsu serakah yang dahaga.

Apa yang paling best pada aku lepas aku kahwin?........Salam tangan isteri dan cium kepala dia lepas solat jemaah dengan dia.

SERIUS SHIT itu adalah satu moment yang aku rasa SANGAT SANGAT SANGAT BAHAGIA.Aku tak tau la korang rasa benda yang sama ke tak.Moment tu mampu membuatkan aku yang "tak berapa rajin solat" BERSEMANGAT nak solat.Waktu tu,perasaan marah dekat kerajaan,hangin dengan majikan,bengang dengan sesiapa pun hilang.Seolah-olah ditarik masuk ke dalam satu ruangan yang sangat mendamaikan hati dan jiwa.Aku mula paham apsal member2 aku yang dah kawin suruh aku kawin.

Dan aku berharap jangan lah pulak selepas ni wujud trend "Boyfren mengimami Gelfren" semata-mata nak mencuba dan merasai apa yang aku bagitau ni.Berzina tu memang la best kan...tapi hati tak tenteram buat apa?KAHWIN BANG!Setakat memuaskan nafsu tapi tak rasa kasih sayang,takde point dalam kehidupan.

Selama ni aku hanya fikir nikmat kahwin tu akan datang bila kita tak berpakaian dan kepenatan.
Aku tak pernah sangka kebahagiaan tu lebih hebat datang bila isteri aku bertelekung.

Thursday, November 25, 2010

Hari yang tenang

Assalamualaikum

Semoga semua pembaca berada dalam keadaan sihat dan sejahtera hendaknya (ceh, mcmla ada pembaca :p) untuk makluman, sebentar tadi aku telah menalifon Pegawai hal Ehwal Islam dari Bahagian Penyelidikan JAKIM. Pegawai ini dihubungi bagi menjemput beliau ke Majlis Perhimpunan Bulanan yang akan diadakan di tempat ku bertugas. Perbualan kami berkisar tentang tajuk yang sesuai untuk disampaikan semasa majlis itu nanti. Beliau menyarankan aku agar membuka lama Jakim di bahagian e-fatwa. Setelah melakukan beberapa pembacaan, terasa diri begitu jahil kerana tidak ambil tahu hukum hakam dan isu berlaku. Pembaca boleh melihat lama sesawang tersebut disini http://www.e-fatwa.gov.my/...
Antara isu yang menjadi tarikan adalah hukum memakai inai ditangan, mengugurkan kandungan mangsa yang dirogol, hukum wanita menyerupai lelaki dan sebagainya...
Ingin aku kupas isu berkaitan Hukum mengugurkan kandungan mangsa yang dirogol. Melalui pengamatan ku, tidak dinyatakan secara terperinci pula sebab keputusan Jawatankuasa Muzakarah keastas isu tersebut. Aku diberitahu oleh ustaz yang menjajarku disekolah agama dahulu bahawa keturunan tersebut tidak suci untuk tujuh keturunannya. kasihan anak itu, akibat perbuatan ibu bapanya, dia menggendong nama 'anak luar nikah' sepanjang hayatnya. Malahan tujuh keturunannya. Tidak elok pula aku menyalahkan ibu nya. Mungkin sebab dia dirogol atau bagaimana...Bagi si ibu, kalau digugurkan pula, dia akan mendapat dosa besar. Malahan dia akan menjadi pembunuh kepada anak itu. Kalau diberikan hidup, anak itu akan malu.. Sakit juga kepala aku ini memikirnya....


Sekian, nukilan

Tuesday, November 23, 2010

Minat baru

Assalamualaikum semua
rasanya sudah lama aku tidak menitip berita untuk dirakan didalam entri ini. Kebelakangan ini, aku sangat sibuk dengan pelbagai perkara. Siapa sangka aku yang dulu beperwatakan kasar dan lasak, akhirnya pergi berlenggang ke kelas andaman. Semuanya aku lakukan demi minat dan masa depan. Masa depan kah begitu?engikut penelitian ku, tidak salah untuk belajar mengandam rupa. Ia adalah sebahagian daripada hidup wanita. Wanita memang sinonim dengan kecantikan. Berbekalkan semangat yang tinggi, aku pergi ke kelas tersebut tanpa sesiapa pun yang aku kenali. Sebelum itu, aku juga sibuk kesana kemari mencari produk bersesuaian untuk menjadikan aku seorang 'make-up artist' amatur. Kemudian aku mencari beberapa orang model untuk pembikinan blog kedua ku berkisarkan tentang fesyen, style berbusana dan berhijab. Aku mengandamkan mereka, dan mencari lokasis sesuai untuk berfotografi. Kerana minat juga, aku sanggup membeli sebuah kamera DSLR yang beribu harganya. untuk menukil model ini kedalam fotograf aku. Kemudian, aku juga sibuk mencari riben, dan manik untuk dibuat aksesori tudung kepala. Asal ada masa terluang, aku menjahit dan mencari idea baru untuk persona hijab ku. Tidak cukup dengan itu, minat menjahit baju timbul sudah lama. Aku agak cemnburu apabila rakan bloggers sangat kreatif dan pandai menjahit busana mereka sendiri. Aku inginkan sesuatu yang berpadanan dengan diriku. Minat itu kembali membara setelah aku mendengar seorang rakan ingin mengikuti kelas jahitan. Bagaimana harus ku mulakan? dengan diriku yang sibuk bekerja, belajar dan segala macam pekerjaan lagi. Setelah aku selidiki, kelas jahitan diadakan secara berkala dengan bayaran tertentu. Mana mungkin aku dapat menhadirinya secara konsisten..Nantilah, akan aku fikirkan bagaimana caranya. Pemaisuri yang aku sayangi, dialah pandai segala jahitan. kenapa aku tidak belajar dengan dia? Bila pulang ke kampung nanti, akan aku jumpa mak, dan nyatakan hasrat hati. Mesti hatinya girang kerana aku selalunya memandang remeh perkara begitu..(perkata jahitan). Sebentar tadi, aku telah mencabar seoirang rakan (FATIRAH MOHD NOR) untuk menunjukkan hasil jahitan kami dalam masa sebulan lagi, bermula tarikh tadi terpatri cabaran itu. Bermakna hasil akhir pada 23 Disember 2010 bulan depan. Aku mencabar dia selaku mencabar kemampuan ku jua. Aku rasakan perkara ini seronok. Kita lihat saja bagaimana jahitan dua orang yang tidak pernah  menjahit nanti. Yang pasti, aku rasa hasilnya mesti kreatif dan berbangga. walaupun tanpa pengetahuan yang sedalamnya. Sama-sama kita nantikan cabaran ini.


Sekian, nukilan

Sunday, November 14, 2010

suka duka aku di MOCCI

Salam semua.
MOCCI?? (apakah dia??)-Acctually merujuk kepada tempat kerja aku-nama terpaksa diubah dan dirahsiakan demi menjaga kepentingan semua pihak-
Bermula kerjaya ku disini pada awal ogos 2009. Pada waktu itu, aku adalah kuli atau orang bawahan. hanya mengikut, hanya menurut. rasanya seakan tersiksa kerna aku punya idea, aku punya buah fikiran yang aku rasakan boleh dibawa kepada atasan untuk perbincangan dan sebagainya yang melicinkan kerja. Namun, seringkali itu juga aku tidak dipandang, kerna aku hanyalah bertaraf kerani biasa walaupun aku mempunyai kelulusan..kemudian, setelah beberapa penantian, akhirnya aku dinaikkan skim kepada yang lebih tinggi, bersesuaian dengan kelulusan ku. terlalu banyak pengalaman yang aku timba, banyak juga yang aku dicela. Pengalaman paling sukar ku terima, tidak terkira banyaknya. Dimarahi oleh orang atasan, dikatakan tidak profesional dalam kerja, sudah menjadi asam garam tiap kali mesyuarat atasan dilakukan. Bukan mesyuarat bahagian yang hanya ada ketua, tetapi mesyuarat dengan pegawai2 tinggi kerajaan. waktu itu seperti terpalit tahi dimuka ku. namun, aku bersabar lagi. berkat kesabaran memungkinkan kita menjadi matang dan memperbaiki diri. tapi apa pula cerita dimarahi oleh orang bawahan? pedihnya sampai ke urat belikang. hendak dilupakan, tidak mungkin sama sekali kerana hatiku telah tercalar dek mereka-mereka itu. Mungkin persoanliti ku yang 'BAIK" dan tidak pandai melawan? atau juga stigma "KONTRAK" tidak patut dimuliakan..Pernah, PA (personal assistant) atau kerani kesetiausahaan memarahi aku, dan menghalau aku. Apabila mereka menyemat PA kepada orang atasan, seolah-olah memberi mereka kuasa untuk bertindak seperti ketua mereka. Benar bagai dikata, setiausaha adalah cerminan kepada seorang ketua. Apabila buruk yang dikatakan PA kepada orang yang mahu berurusan dengan ketua mereka, begitulah jugalah apa yang orang-orang disekeliling berpendapat tentang ketua tersebut. Misalnya begini:
Orang awam: Saya mahu berjumpa dengan bos awak hari ini? boleh?
PA                 : nk bincang pasal apa?
Orang Awam : tentang kertas kerja yang dibentang tempohari
PA                 : maaflah! dia sibuk sekarang. Lagipun dia tak mahu diganggu berkaitan kertas kerja ini. Kalau  nk bincang juga, datang hari lain..




Nampak bukan senario ini? tidak jelas lagi? contoh kedua akan menyusul:


PA      : kak, meeting esok Dato' sabahiyah hendak makan nasi ayam.
Kerani: alamak, akak dah tempah makanan la. Meeting esok disaji dengan mee goreng.
PA       : Dato; nak jugak nasi ayam. kena cari la kak. Dia tak suka mee goreng. Low class katanya!!

:: (Sebenarnya PA yang mahu makan nasi ayam, Dia gunakan nama ketuanya)::


Nampak bukan..betapa hebatnya  kuasa seorang PA. Dia adalah cerminan seorang ketua. jika dia gagal dalam mencerminkan imej dan peribadi mulia, maka orang akan menuding ketuanya.Kembali kepada peristiwa aku dimarahi oleh PA kepada orang atasan ini. Dia pernah menghaau aku keluar dari biliknya dan saat itu aku hanya mengomel memarahi dalam hati.


Bercerita pula pasal orang lembut ditempatku ini. Orang itu afdalah lelaki yang membebel mengalahkan wanita, yang bercakap mengalahkan wanita, yang mengadu domba dialah raja. Aku juga pernah dimarahi oleh orang sebegitu. Perinya memang terkenal dengan mulut celupar. Bayangkan, ramai-ramai menerjah bilikku, dan memarahi aku. walhal, pada masa itu, aku diarahkan untuk membantu mereka. Mengapa aku terlalu baik untuk tidak marah, menyelesaikan dengan cuba bertahan. Waktu itu aku berfikir, sangat tidak profesional jika aku menjerit2 seperti mereka juga. seperti aku tiada pelajaran, seperti aku pencacai bawahan, sama sikap seperti mereka, tidak tahu menghormati'..begitu yang aku fikirkan. Hairan bukan, sepatutnya orang atasan memarahi orang bawahan, tetapi yang terjadi kepadaku terbalik pula. Pada hemat aku, lagi dibawah kita berada, kita mesti kenal siapa diri kita. Usah berlebih, dan sentiasa hormat-menghormati. 


Tidak cukup dengan itu, situasi aku dimarahi oleh seorang ketua yang berketurunan INDIA juga menyentak hati nuraniku sehingga kini. Aku bukan berniat racist disini. bukan sama sekali. Pernah aku terdengar, dia berkata begini " Dont mind, you can ask her to do anything, shes contract only"...Waktu dia berkata dengan seorang pembekal (supplier)..tika itu, mataku tertancap pada perbualan tersebut dan berada disatu sudut yang mereka tidak perasankan aku langsung...Mendengar patah tersebut, hatiku luka. seorang ketua yang aku hormati, sanggup berkata tidak wajar begitu. siapakah aku? walhal. dia hanya superior ku, gred jawatan sama dengan aku. apa yang memebzakan kami , perkataan KONTRAK sahaja...

Sekian, nukilanku untuk pagi penuh berkat ini. Semoga Allah membantu aku, dalam apa jua keadaan yang aku tak tyertahan, duka atau pun senang..

Saturday, November 13, 2010

Peperiksaan PTD dan KPLI

Oleh kerana tadi aku baru menduduki peperiksaan PTD dan KPLI, maka, aku harus berbahasa penuh disini. Tanpa ada kata atau perenggan singkatan..(inilah calon-calon harapan)..:D Peperiksaan PTD adalah Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Agak glamour juga jawatan ini di Kementerian kerana ini adalah satu-satunya jawatan yang memungkinkan seseorang itu untuk naik kepada skim yang lebih baik hanya dengan beberapa tahun.bermula dengan gred 41, seterusnya gred 44, 48,52,54, seterusnya JUSA A, JUSA b, JUSA C (gred JUSA biasanya disandang oleh Dato'/Datin/Prof/Dr.). Jawatan ini juga satu-satunya akses untuk menjawat Ketua Setiausaha dan Ketua Setiausaha Negara. Dengar khabarnya, lebih 400 ribu calon menduduki peperiksaan ini. Kertas soalan mengandungi bebrapa bahagian. Memerlukan daya analitikal dan kritis seseorang untuk menjawap soalan ini dengan begitu sempurna. Agak sulit juga untuk lulus dalam peperiksaan ini kerana diriku sahaja, sudah kali ke 3 mengambil peperiksaan ini. Namun, ada insan yang lebih hebat, hasil temuramah ku dengan bebrapa calon dahulu, bahawa mereka pernah mengambil peperiksaan ini hingga kali ke 7, dan kali ke 8. Ditanya apakah tidak bosan atau patah semangat? jawapannya mudah: kerana cita-cita: peperiksaan KPLI pula adalah Kursus Perguruan.khas untuk mengajar sekolah rendah. Persaingan agak hebat juga disini, kerana bidang perguruan juga menjanjikan cabaran dan jaminan masa depan kepada penjawatnya. Antara komponen soalan adalah verbal, analitikal, kuantitatif dan bahasa inggeris. Masa yang diperuntukkan adalah 30 minit bagi setiap komponen.Kepala bagai diawangan seketika, apabila selesai sudah satu-satu komponen, calon terus diasak lagi dengan kertas seterusnya. Membuatkan calon tidak mahu berlengah, dan terus menjawap tanpa sepicing pun merehatkan minda dan berfikir dengan idea penuh dikepala. Aku memilih untuk pergi ke Peperiksaan KPLI, kerana aku yakin rezeki ku akan dipermudahkan disitu oleh sebab aku mencintai bidang pendidikan. Aku ingin mendidik anak bangsaku berpaksikan tekad ini untuk menjadi seseorang yang dikenangi kerana budinya kepada agama, negara dan bangsa. suatu sentimen yang mencerap ke benakku tiap waktu sambil tersenyum simpul mengenangkan alangkah indahnya menjadi seorang guru yang akan didingati oleh seseorang murid hingga hayatnya kerana pernah mencurahkan ilmu. Doakan aku berjaya menggalas cabaran ini, InsyaAllah. Sekian untuk tatapan..

Wednesday, November 10, 2010

tingkatkan diri, tambahkan prestasi

Salam semua,
hari ni aku nk berbicara tentang pendidikan sikit :) siapa sangka, aku yg plaing hancuss dalam keluarga mampu mengejar pendidikan sehingga ke tahap MASTER..rse mkin lme blja, mkin bodo...ishh..xtaw la knapa..
kalau nk ikutkan kt skolah dlu, aku x suke sgt bljo..aku suke ngulor,still..aku diantara pelajar dikelas awal, bkn kls hujung2..lagipun aku ni bnyk terlibat dengan aktvti KO-KO..smpi menjawat jawatan timbalan presiden PBSM kau...hehehe..mcm2 la jwtn aku sandang mse kt skola dlu (giler kose)..yg peliknye, aku ni nakal habeh, tp xpenah msuk blik displin pun..n after finished studies, cikgu2 dsplin yg suke ugut2 aku, n nyampah ngan aku, jd kwn baik aku...dorg kalo jmpe aku, msti ingat muke aku. n kt skola dlu aku de peminat aku sdri..sbb budak2 agas tu ckp aku ni brutal, sempoi n pandai (hehe..he..perasan) tp aku xpndai pun mse kt skola dlu. cme daya analitikal aku ni lebih. smpi kdg2 tu cikgu pn xreti nk jwp soklan tahpape aku ni. xmmpu mmbidas. sbb dlu mse skolah, aku ni bnyk bce general knwldge..pastu aku blja bhase cine sdri n bhase tamil kalau ade slot tu tiap hari rabu kalau xsilap kt THR (stesen radio yg dah xmenarik minat aku).aku dengar THR ni time mlm2 jer, kalo de citer2 hantu n slot blja bahasa...npe aku nk bebel panjang2 ni sdgkan motif aku 1 jer..
aku sbnrnye nk amik diploma PERUNDANGAN la....cmbest jer...cmbest jer!!!!!cmbest jer!!!!!geram betolla...xthn la nk amik,,tp msti ade pre-test utk bljo bidang 2..kne jawap peksa dlu ke cmne kn..(mintak2 jgnla ade soklan maths..) aku ni lemah gemalai la kalo de maths ni..aku btl2 kaku membisu dan xberdaya kalo de matematik dlm hidup aku..terus terang, yg simple2 jer pn aku xmampu nk selesaikan....snape tah aku xboleh nk menjiwai subjek matematik ni..dlm sejarah peradaban dunia hadijah pun, da greatest achievement in maths adalah B+..(tolol xtolol aku ni)..dan lain2 kebanyakan adalah c atau failed...sib baik spm aku lps, kalo x, msti xleh msuk U....
p/s: mereng2 smbil wat kje

Tuesday, November 9, 2010

Bukan sekelip mata hati berubah...

Aku bukan lah perempuan biasa yg tidak mampu mempertahan cinta. Aku perempuan luar biasa yang mampu menahan hati, menahan mata, menahan perasaan demi cinta..CINTA SUCI? katenye..sudah bertahun aku menahan, memendam..apa pula rasanya ya? rasanya xtertahan...kalaulah Najib (PM) dapat aku, mesti dia bangga giler ngan aku,.,sbb aku ni, susah nk mati pun aku tetap setia.sblm jadi PM mesti die ssh tahap dewa kn? hah..ha..ha..;p .nasihat seorg kwn kepada aku begitu menyentak. tapi aku mampu bezakan kata2 provokasi dengfan realiti yang aku hadapi..begini bait2 perbualan kami:

Kawan      : kalau cari lelaki, cari la yang berharta..harta 2  penting disamping tu, pakej2 lain pun         sebagai pendamping..
dgn harta, ko blh hidup sehingga hari tua n memastikan keadaan anak ko dan keturunan ko terjamin
Aku          : aku fhm, aku tau..tp kalau lelaki tu dapat seseorg wanita dgn keadaan dia berharta, xpernah ssh hidup bersamanya, possibilities untuk dia tinggalkan lelaki terbabit pabila tba2 badai yang xmampu tertahan datang? mesti percentage dia lagi memberat kesitu..xramai psgn yg dpt hidup bersama kita apabila kita ssh, apabila kita sakit..dan mcm2 lagi halangan tahap DEWA nanti...
kawan     : harta tu penting..sekurang2nya ko terjamin...
Aku         : pehal ko ni...

::: xtaulah samada aku atau kawan yg perlu memikirkan balik frasa-frasa pernyataan kami:::

Untuk makluman seantero dunia, mcm2 dh aku lalui, sehingga getir peringkat terakhir, sehingga rasa nk tinggalkan saja semua ini, dan xperlu fikir apa2 memori yang telah tercipta. Bukan sedikit yang mendekati aku, bkn tiada langsung, namun,
Aku masih gagah melawan. kencang mempertahan sedangkan dlm hati ku berkata --SAMPAI BILA--pedih lebih kurang rasanya...selalu tergigit jari dgn perasaan sendiri, melihat org berdamping dgn itu dan ini, sdg aku masih begitu lagi. memberi apa yg aku termampu. segalanya aku korbankan.
tenaga/sumber kewangan/kasih sayang/....hati aku bkn segagah cinta Laila dan Majnun, namun aku cuba juga sedaya upaya, agar tidak tercalar dengan apa2 yg telah aku korbankan. Kata ustaz yg beri talk semalam, perlu ada give n take didalam sesebuah perhubungan..
::sama-samalah kita fikirkan sejenak::

Monday, November 8, 2010

edisi gua bengang

herm..td aku pi tgk SPA, ssje dok jengah2, kot2 result interview da kluo...nyatanya ia menjawab kegusaran ku slps ditemuduga..patah kata2 itu berbentuk begini "DUKACITA ANDA TIDAK BERJAYA DLM URUSAN INI"..pergh,,,,pedih wa ckp luuuuuuuuuuu....
xpela, dis sat pn, de exam lg..poie jelah,,walo da 3 kali aku amik..ade org yg amik exam smpi 7,8 kali pn beb,,,xde ptus asa...xpelah. aku xkn putus asa, tp aku nk pi ke bidang pendidikan..mybe xde rezki aku nk brkhidmta ngan kerajaan..aku nk wat biz, ngah kumpul wet modal sket2..nk beli kasut baru pon tahan2 aje...VOIR tgh sale tu...memendap2 perasaan aku...kasut faveret tuuu...muncung kasut 2 tajam, rodok org pun leyh..(hehe, actlly bile aku pki ksut 2 aku rse konfiden y amat, bergaya, da boom da vast, n melangkah dengan rupa pegawai y menyerlah...hah..ha..ha) bapok lawak bebelan aku kt sini..urm, wat 2 do....xpe, mlm ni ak nk stdy, FB pn dh lme aku xjengah..cm boo-san jer..tah ape2 jer FB


amboii makcik jah ni...bnyk lak terpalit2 topik lain disebalik bebelan n kkcewaan yg prtama tadi. ikut statistik terbaru yg aku nengok tadi, yg apply 2k lebih. depa panggil intrview 47 orang. kosong cuma 2. dlm simpanan ade 8 org....konon nk menaikkan modal insan. pegawai pn xde y dorg amik, so cmne modal insan nk selari dgn konsep belia maju kedepan..aduh..duh..duh..(fail interview kn? mcm2 la aku ungkitkan)

 topik kedua plak psl brand VOIR ni..acct brand ni buatan malaysia..diulangi..BUATAN MALAYSIA...aku suke sgt ngan kasut brand ni. style habiss...n kalo aku pki kasut 2, aku rse aku lebih yakin dan glamer utk melangkah..ceh2...so far aku ade 3 koleksi VOIR.
tp yg boleh pki 2 shj. sbb 1 tu dh rosak. compang camping sne sini, tp still aku nk pki gak hinggalah suatu hari aku ditegur oleh kkk ipo sdri.."kasut ko dh buruk sgt, xyah pkai la...buruk sgt tu..kalo compang sket xpe...ni compang camping...haha..haha..:D setelah aku belek2, mmg slme ni compang2 gler pun, aku jer y wat derk..dek kerane itulah, i leave dat VOIR behind...


Klah..aku stage manager utk monthly assmbly kementrian aku..kene trun ni pantau pape yg patut...walopn aku lah kuli, akulah pegawai pencacai...tp demi rezki, aku biarkan hati dipenuhi durja..(ntahpape)

PTD kontrak--hinakah?

sbnrnye mood aku hri ni boo-san, smbil pndang2 kje lain, aku tpandnag 1 entri oleh blogger. mmg tepat plak opinion die.

aku quote sket bnde2 yg die bebelkan:


a) bila dah nama kontrak automatically ada 'pressure' utk perform dan pastikan kontrak sentiasa disambung. benda ni xde pd ptd yg bertaraf tetap dan berpencen.

b) byk aduan drpd pegawai2 kontrak yg x direspect sbb taraf jawatan kontrak mereka. bayangkan kwn sy sorang dulu pernah kena perli dgn par sendiri ckp 'awk ni kontrak je tp nak lebih2 pulak mengarah sy'. jadik most of time kitorang kenalah lebih independent fotostat sendri, filing sendri, dan pelbagai kerja2 yg kebanyakan ptd rasa 'hina' dan patut dibuat oleh kumpulan sokongan gred 3 shj. itu x masuk terpaksa stay sampai lewat mlm sbb nak siapkan tugasan. selalunya pegawai kontrak ni dijadikan dumping ground dilambakkan kerja2 oleh ptd2 yg hy suka berckp dan mengarah semata-mata. tp nak buat mcm mana dah nama kontrak.

c) pegawai2 kontrak terpaksa memahirkan diri semaksimum mungkin sbb nak cerahkan peluang berjaya dlm interview ptd betul nanti memandangkan xde sbrg keistimewaan sptmana yg sy dan tuan tahu.

d) disebabkan terpaksa berdepan dgn pelbagai diskriminasi, menjadikan pegawai kontrak kebanyakannya ada survival instinct yg tinggi.

e) disebabkan tiada peluang naik pangkat maka perkara2 spt jilat bontot xde la sampai ke tahap yg menyampah tgk. biasala sesekali bodek bos tp yg pentingnye keje kena setel.



nk lagi clear bleh tgk bebelan die kt sini....
pastu aku quote lagi baik n buruk jd ptd ni:

Kelebihan
1. Kenaikan pangkat bagi PTD agak cepat.. Dalam tempoh 5 tahun anda mungkin berjaya melangkaui 3 peringkat gred kerajaan. Ini memang cepat berbanding dengan skim jawatan lain.
2. Anda akan lebih berpengaruh. Kebiasaannya mereka yang berjawatan ini akan lebih dipandang tinggi. Mereka yang akan bertindak sebagai tunjang bagi sesuatu jabatan akan lebih dikenali..
3. Gaji masyuk.. Huhuhuhuhu.. Pendapatan mereka merupakan yang tertinggi berbanding jawatan lain yang disahkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)..
4. Berpeluang untuk ke jawatan tertinggi kerajaan.. Antaranya berpeluang untuk menjadi Ketua Setiausaha Negara (KSN), Ketua Setiausaha Kementerian (KSU) dan Setiausaha Kerajaan (SUK). Bergantung pada prestasi dan nasib.


keburukan
1. PTD akan menghadapi situasi berpindah terutamanya bagi kenaikan pangkat. Kadangkala hanya 2-3 tahun lepas tu pegi ke jabatan lain. Walaupun saya ni bujang namun sukar rasanya berhadapan dengan situasi tersebut..
2. Suka atau tidak, kadangkala terdapat situasi gangguan dari politikus.. Terutamanya kalau anda PTD di bahagian yang agak berisiko.. Bahaya woo..
3. Sentiasa kena keje lebih. Tiada kerja lebih masa (OT). Disebabkan PTD merupakan pegawai elit, waktu kerja tak tentu masa.. Biasa rasanya kalau malam-malam dipanggil meeting oleh pihak atasan..
4. Lagi-lagi mesyuarat.. HUhuhuhuhu.. Sebagai ketua sesuatu jabatan memang PTD akan selalu menghadiri mesyuarat.. Samada kena puji, hentam, kutuk dan sebagainya.. Kena bersedialah..
5. Ketrampilan diri yang menarik. PTD adalah suatu jawatan elit jadi kenalah berpakaian kemas.. Tak boleh pakai kasut murah-murah ni..



leh view blog die kt sini

Sunday, November 7, 2010

silap mata menilai...

Erm, bru je post entri...aiiiyakk
sala la wei..sdp2 jer aku bg warna tu dgn diri aku.,..warna2 kt bwh nun sbnrye ikut tarikh lahir taw..so, bile aku bce blik, warna untuk aku adalah...


PERAK
Ternyata kamu ini seorang yang berimaginasi tinggi dan tak hairanlah kamu turut berbakat balam bidang yang berkaitan dengan seni. Walau bagaimanapun kamu sebenarnya punya sifat pemalu yang agak menebal juga! Namun sikap kamu yang suka mencuba sesuatu yang baru mampu menstabilkan keadaan, bukan apa kamu suka mencabar diri kamu sendiri untuk melihat sejauh mana kebolehan diri. Dari segi perhubungan cinta, kamu lebih suka bersikap ‘hard to get’ untuk menduga keikhlasan hati si dia. Namun hubungan cinta kamu seringkali dilanda kekeliruan dan tak begitu stabil. Tapi usah bimbang, kamu akan menemui cinta sejati juga suatu hari nanti.

ghope2nyer...mmg bnyk betul pn..perak ^^, coz previous entri, aku gabung2kn bnyk warna dlm diri. kalo based on birthday, warna perak ni concludekn siapa insan bertarikh lahir 22 oktober 1985 :)seni is my passion okeyh!! heh..he..

WARNA APAKAH ANDA?

salam semua... hari yang swindy bagi aku..(SWINDY?? apekah ituuu?) ;p = berangin ala2 sepoi dengan mood aku ni..
guess what? hari n aku pki tdung biru, n bju yg comel..sbb rmi org ckp aku comel hari ni...;p hehe..he..pdhal aku ni thap takut gaban nk pakai warna biru..seram jer..cm warna biru ni akn bwk HENG kt muka ayu aku ni..b4 nk pki bju ni, adik aku ckp, pki jer...(mmg la, pengaruh aku sbb faveret color die biru!)...kalau nk ikutkan, kt dlm gobok aku, xde pn baju biru dlm simpanan..eeyh..adela. dlm 2 helai cmtu. nk pakai ngeri jer..sbb aku rse kalo aku pakai biru, cm muke aku ni gelap sgt..msti mak aku xkenal aku. xpun bile aku dtg opis, bos mesti ingat aku xdatang..Hah! HA...;D aku pling suke warna coklat n hijau...pendek kate kalo aku pakai mesti canteyk punyelah! walo pn aku ni perasan jer lebeyh..heh..he ..kalo pki coklat @ hijau, rse cm da vast. da boom giteww...
despite, aku ske kaler hitam..tgk jela kude 1.6 aku tu..hitam nyerlah..canteyk cm aku..:)
pe lak aku melalut ni..pe kata, aku cube singkap (bukan singkap kain tau!)rahsia disebalik warna dan personaliti....
sbb aku pki biru arini, so tgk biru dulu...
Biru

Ternyata kamu seorang yang punya keyakinan diri yang rendah dan terlalu pemilih sangat. Tak bolehlah macam tu. Itu adalah sikap negatif yang harus kamu ubah kerana mendatangkan kerugian pada diri kamu sendiri. Selain itu, kamu juga cederung ke arah kesenian dan sememangnya kamu berbakat dalam bidang itu hingga mampu menjadikan kerjaya berkaitan dengan seni sebagai kerjaya tetap. Soal cinta pula, kamu mudah sangat jatuh cinta tapi seringkali juga putus cinta. Mana taknya, orang lain bercinta kamu pun hendak bercinta. Tapi kamu bukan benar-benarmenyintai si dia setulus hati. Silap sendiri lah kan? Kalau kamu mahukan hubungan itu berpanjangan, kamu harus bersikap lebih serius dan ikhlas.

MERAH

Selalunya mereka yang mewakili warna merah yang garang ini seorang yang comel dan disayangi ramai. Kamu juga suka disayangi dan menyayangi. Kamu juga sentiasa ceria dan gembira namun kadangkala dilanda 'angin satu badan'! Teman/kekasih yang diingini ialah mereka yang mudah diajak berbincang dan boleh membuatkan dirinya rasa selesa bila berdampingan dengan mereka.

Krim

Ha! Kamu ini seorang yang suka bersaing dalam apa juga bidang yang kamu ceburi dan ingin berjaya. Tapi persaingan secara sihatlah. Kamu juga bersikap suka mendorong orang lain untuk mencapai apa yang diidamkan. Namun kamu cukup takut akan 'kehilangan' sama ada teman ataupun kekasih! Selain itu, sudah tentunya kamu seorang yang ceria selalu! Sebagai seorang kawan, kamu boleh dipercayai 100% dan setia pada janji.Dari segi percintaan, kamu amat berhati hati dalam menjalinkan hubungan cinta dan tak mudah jatuh cinta hingga kamu rasakan menemui seseorang yang benar-benar kamu cintai! Ketika itu, kamu tak perlukan masa yang lama untuk melafazkan sayang!

TEAL (Warna Kayu)

Bukan main lagi kamu ni yek! Tak kira lelaki ataupun perempuan,terlalu menitikberatkan soal kecantikan dan penampilan fizikal diri kamu. Kamu sering melakukan kesilapan dalam membuat keputusan lantaran sikap kamu yang suka sangat ambil mudah terhadap sesuatu masalah. Manakala dalam memilih pasangan, kamu bercitarasa cukup tinggi. Kamu tak akan pilih yang sebarangan saja! Kamu juga suka memerintah dan gemar orang lain menurut perintah kamu. Walau bagaimanapun, sikap kamu yang peramah membuatkan diri kamu punya ramai teman.

Merah Jambu

Kamu akan berusaha sedaya mungkin untuk membuat yang terbaik dalam apa juga yang kamu lakukan serta suka menolong orang lain dan mengambil tahu tentang orang orang di sekelilingnya. Namun kamu sukar untuk dipenuhi keinginannya dan sering saja berpra sangka buruk terhadap orang lain.Dari segi percintaan kamu mengimpikan percintaan yang penuh dengan keindahan semata.

Hijau

Salah satu kelebihan yang kamu miliki ialah cukup pandai menyesuaikan diri dengan orang yang baru di kenali. Mungkin kerana sikap kamu yang tidak begitu pemalu namun dalam tidak sedar kamu boleh membuatkan orang lain kecil hati dengan kata kata kamu saja! Kamu juga ingin diri kamu disayangi dan diberi perhatian penuh oleh kekasih hati. Namun selalunya mereka ini lebih rela maintain single hingga berjumpa dengan jejaka/gadis yang benar benar sesuai untuk dirinya!

Emas

Kamu seorang yang tahu apa yang kamu lakukan, yang mana betul dan silapnya. Kamu juga seorang yang mudah bergaul dengan sesiapa saja dan ceria serta tak suka bersedih biarpun pelbagai masalah yang menimpa. Dalam soal percintaan, kamu sukar berjumpa dengan orang benar-benar kamu sukai tapi sekali kamu menemuinya pasti tidak akan kamu lepaskan begitu saja. Bila sekali gagal, sukar untuk kamu jatuh cinta lagi untuk kali yang seterusnya dalam tempoh yang lama.

Kuning

Kamu seorang yang manis, tenang dan sopan. Sebab itulah kamu dipercayai oleh orang-orang yang ada di sekeliling kamu. Selain itu, kamu juga lebih suka menguasai dalam sesebuah perhubungan termasuklah soal cinta.Kembang semangkuk hidung bila tiap kehendak kamu dituruti oleh si dia! Kamu juga mampu membuat keputusan yang tepat kerana fikiran kamu yang jauh ke depan. Tapi, jangan tak tahu. Kamu ni jiwang karat juga orangnya. Sentiasa saja berminta hal-hal yang romantik bersama si dia. Alahai!

Maroon

Bagi kamu yang mewakili warna maroon ini, kamu digambarkan seorang yang bijak dan tahu apa yang terbaik untuk diri kamu. Namun kamu juga suka melakukan sesuatu itu menurut kehendak dan pendapat kamu sendiri tanpa pedulikan perasaan atau pendapat orang lain. Itulah yang menjadi masalahnya! Dari segi percintaan, kamu cukup sabar dan tidak terburu-buru untuk menjalinkan percintaan. Kamu juga terkenal dengan sikap setia kamu dalam perhubungan!

Oren

Syabas! Kamu ini jenis orang yang berani menanggung segala risiko atas tiap perbuatan yang kamu lakukan. Baguslah macam tu. Kata orang, berani buat beranilah tanggung. Kamu juga bijak mengambil hati orang-orang di sekeliling kamu dan ini membuatkan diri kamu disenangi ramai. Kamu punya matlamat tersendiri dalam hidup yang menjadi target kamu selama ini dan sanggup bersaing untuk berjaya. Menyentuh soal perhubungan, kamu sebenarnya seorang yang sukar untuk mempercayai orang lain tapi bila kepercayaan itu wujud, selamanya kamu akan percayakan dia! Begitu juga dalam perhubungan cinta. Bagi kamu, saling percaya itu amat penting!

Ungu

Amboi! Kamu ini gadis/jejaka misteri rupanya Tak ramai orang yang dapat mendekati diri kamu kecuali orang yang benar-benar kamu percayai. Walaupun begitu, kamu tak pernah pentingkan diri sendiri dan agak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang baru bagi kamu. Mood memainkan peranan penting mempengaruhi kehidupan kamu seharian. Jika kamu rasa gembira, sudah tentunya hari itu menjadi hari yang paling ceria bagi diri kamu dan begitu juga sebaliknya. Dalam menjalinkan percintaan, kamu lebih cenderung untuk memilih mereka yang punyai kedudukan dan agak stabil kewangan mereka.

Warna buah limau (Lime)**gini ker kaler lime??

Sifat kamu yang tenang saja sepanjang masa amat dikagumi ramai. Tapi jangan tak tahu, kamu juga mudah rasa tertekan bila dilanda masalah. Selain itu, kamu boleh dikatakan agak cerewet juga kerana perkara-perkara kecil pun kamu amat prihatin! Pun begitu, kamu punya personaliti tersendiri yang membuatkan orang ramai menyukai diri kamu. Amboi! Kamu ini rupanya seorang kekasih yang kuat cemburu yek?


Perak

Ternyata kamu ini seorang yang berimaginasi tinggi dan tak hairanlah kamu turut berbakat dalam bidang yang berkaitan dengan seni.Walau bagaimanapun kamu sebenarnya punya sifat pemalu yang agak menebal juga! Namun sikap kamu yang suka mencuba sesuatu yang baru mampu menstabilkan keadaan…bukan apa, kamu suka mencabar diri kamu sendiri untuk melihat sejauhmana kebolehan diri. Dari segi perhubungan cinta, kamu lebih suka bersikap 'hard to get' untuk menduga keikhlasan hati si dia. Namun hubungan cinta kamu seringkali dilanda kekeliruan dan tak begitu stabil. Tapi usah bimbang, kamu akan menemui cinta sejati juga suatu hari nanti.

Hitam  black is mine;F

Kamu gemar kehidupan yang mencabar dan punya keberanian untuk melakukan apa saja. Sebab itulah, usah ada sesiapa yang cuba mencabar kamu kerana kamu ni kan pantang dicabar. Tapi kamu tak begitu gemarkan perubahan mendadak dalam hidup kamu. Namun sekali kamu membuat keputusan, ia sukar untuk diubah oleh orang lain. Kisah cinta kamu juga begitu mencabar dan perlukan banyak kesabaran jika inginkan perhubungan itu berkekalan. Belajarlah untuk bertolak ansur sikit!


Warna buah Zaiton (Olive)

Bagi kamu yang mewakili warna ini dikatakan seorang yang baik hati dan suka menolong orang lain. Sebab itu juga kamu tak sukakan keganasan.
Kamu juga bijak menyesuaikan diri dengan teman-teman hingga membuatkan kamu menjadi 'favourite' di kalangan mereka. Sememangnya kamu seorang yang baik hati dan sentiasa ceria. Namun ingat, jangan terlalu percayakan orang lain membabi buta. Dalam soal cinta, kamu cukup menenangkan hati si dia dan tak suka cari pasal!

Perang **xtawla cm gini ke kaler perang..hehehe

Kamu seorang yang cukup aktif dan tak suka duduk diam saja. Pelbagai aktiviti yang dilakukan bagi memenuhi masa lapang. Sebagai seorang teman, kamu sentiasa menyokong tindakan positif teman-teman yang lain. Pun begitu, kamu sukar untuk didekati dan agak sombong jika tak boleh sesuaikan diri dengan seseorang. Dalam soal cinta, kamu mudah jatuh cinta. Tapi bila kamu sedar cinta kamu itu tidak berbalas, kamu cepat putus asa dan mengalah dengan mudah. Macam tu pulak? Seharusnya kamu perlu kikis sikap itu dan cuba berusaha untuk mengambil hati si dia.
Mungkin 'rezeki' kamu untuk memilikinya nanti?

Kelabu

Kebanyakan mereka yang diwakili oleh warna Kelabu ini sangat menarik orangnya dan aktif. Kamu juga ingin diri kamu dikenali orang ramai dan menjadi kepantangan kamu pula sekiranya tidak dilayan dengan adil oleh sesiapa saja! Kamu juga seorang yang tidak gemar menyimpan apa juga perasaan di dalam hati dan lebih suka meluahkannya. Sesekali kamu boleh bersikap pentingkan diri sendiri. Namun kamu amat pandai menawan hati orang lain apatah lagi dengan sikap humor yang kamu miliki itu.



Biru Laut

Kamu mencintai diri dan kehidupan kamu sendiri melebihi segala-galanya.Bagi kamu, jika kamu tak sayangkan diri sendiri kamu siapa lagi? Kamu juga seorang yang berpersonaliti menarik hingga sering menjadi perhatian ramai. Selain itu, kamu juga berpandangan jauh untuk masa depan. Tapi berhati hati dengan sikap pemarah kamu tu. Sekali kamu marah pada seseorang, sukar kamu nak melupakannya. Jadi, belajarlah memaafkan orang lain. Sebab itu juga kamu sering bertengkar dengan si dia. Mana taknya, kamu ego sangat nak maafkan orang lain sedangkan kamu sendiripun ada melakukan kesilapan!

Putih

Kamu punya matlamat yang jelas dalam hidup dan berusaha keras untuk mendapatkannya. Orang lain juga sering memberikan penghargaan tinggi terhadap kamu memandangkan kamu agak berkebolehan dalam pelajaran/kerjaya. Walau bagaimanapun, kamu ini kuat cemburu orangnya dan kadangkala sukar nak bekerjasama dengan orang lain. Perhubungan cinta kamu juga sering tegang dek kerana sikap cemburu kamu terhadap si dia. Cemburu itu memang tanda sayang tapi kalau dah melampau tu, cemburu buta namanya!

Biru Kehijauan (Aqua) ni pengantin mmg suke, coz org kwen zmn skang suke pki kaler ni-turqoise nme omputeyhnyer)

Mak oi! Angin satu badan kamu ini rupanya. Senang sangat mood kamu berubah secara tiba-tiba hingga kadangkala buat orang lain bosan. Mungkin sebab itu juga membuatkan kamu kadangkala lebih suka menyendiri melayan perasaan tapi kamu suka melancong untuk meluaskan pengalaman. Kamu juga seorang yang jujur dan mudah percaya kepada orang lain.Dari segi percintaan, kamu sukar menemui cinta sejati dan sikap terlalu mudah percaya pada orang lain membuatkan kamu sering tertipu serta gagal dalam bercinta...! Oleh itu, percaya boleh, tapi jangan membuta tuli, kelak memakan diri!

 Complete set untuk karakter aku :
mencabar (hitam), pandai sesuaikn diri, maintain single smpi jmpe y sesuai (hijau) n coklat/teal/warna kulit kayu (ramai teman)....:D

smbung wat kje okayyy..zassssss
C

Wednesday, November 3, 2010

lain BOS lain ragam

Salam semua..
pagi 4 hb, aman juga rasanya, dapat hirup udara segar ini, Alhamdulillah Ya Allah..Kerja belambak, tp still nk menghapdate blog jugeks..Kali ni, aku nk becerite psl bos. mcm kita la manusia, lain org, lain caranya, lain ragamnya.
sejak tahun lalu aku serve kt sini, dah 4 orang bos termasuk sorang memangku sekejap. 4 bos aku dpt..bos 1st tu, Pn Z. tutur nya, katanya ..alahai lemah gemalai...dia baik, tolak ansur. cool jer..tp aku xsempat nk kenal bnyk ngan beliau..sbb die tukar kemntrian lain-promoted after she finished her studies.. bos ke 2, (bos memangku)--Pn. M..wah! die ni brutal n sempoi. kalo die kate die xsuke, die xsuke. n shes got a lot of exprnce..gewmuk2 ayer bos aku ni, tp totally cool babe...:D wa saspek r!! hahahaha...fast decision making, n all look relevance on her hand. i like. ni pun aku xsempat nk knl rapat, sbb mse tu im not directly 2 her.. syg betolkan, srikandi pertiwi xsempat nk beraksi bersama2 srikandi yg masih menapak ni ;p ;p... bos ke 3 --En. D...die ni totally diff siot! kelam kelibut 1 opis dibueknyo...he loves 2 yell, n his order bkn top 2 bottom..but random. sspe yg die suke, die trus point, without org ats knowing. so kt situ we r lacking of info. nnti bile pegawai kene soal siasat, kite xtahu...die pnye jeritan bergegar, gegak gempita wa ckp luu...sume org bleyh dengor jero------ (td stuck jap, sbb ttbe de org dtg nk set up PC aku) k back 2 da storie.. jeritan die..mangaaii..kalah komander yg bg komand kawad tuh! berdesing2...n die pnh gado ngan kerani aku...kerani aku pn degil..2x5=10...hahahah :D pastu xsmpi 3 bln die serve kt stu, aku menerima lagi sorg bos baru...kalo tgk entri aku sblm ni disini http://daishipan.blogspot.com/2010/08/bos-baru.html...tu la sikit2 description psl bos aku, n now aku elaborate bout him... bos baru ni mude lagik..n denga kabonye die DUDA..Mr K. mule2 msuk agk ok la, sporting (knon2)...skang ni? Ngaummmm.....tula..spe soh dtg dgn attitude y knon2 mesra? kn org da pijak kepala die..die xtaw division aku ni plg ssh dikawal. kerani sume xkn denga cakap ekau..depa kalo xsuke, depa bleyh bantah jer..BANTAHAN!! katenyeee....
ngan mbe aku pn die siap warning2...aku ghase, die kne period pain kowt?;p cm aku kne smlm..xpn personal jdgement infer his decision..aku ghase die taw mbe aku de skandal, so it effect him a lot. si kawan ni, berulang kali lah tanya aku, npe Mr. K ni dok benci sgt dgn die...aku just say I donno jer...Mr K ni, kalo xsuke, die akn tukar2 kan org, atau terminate terus bg sspe yg berjawatan kontrak. tu pn die de trus trg mse meeting..xpe, Allah Maha Berkuasa atas segalanya kn...
as a BOS, profesional la kan....ni haruk tetibe..sengal jgk bos aku ni. walopn kedudukan aku dh sedap kt sini, n bos xdela nmpak cm benci sgt kt aku, aku nk cri kje lain la, due 2 da issues yg aku ckp 2..

P/s: k lah, sik kutuk org....sambung semula wat keje..yeay!!!

Tuesday, November 2, 2010

Bulu mata jatuh, ade makna kah?- - - - - -

Salam semua..

hari ini 3 Nov 2010, pagi ceria yang amat banyak kerja dan boo-san rasanya..(hep!!dont let my mind psychos my emos) sedang aku melakukan kerja, berderaian bulu mata ku jatuh..omputih kata eyelashes. berguguran sebanyak 3 helai gitu...mungkin perkara ringan sahaja, tetapi entah mengapa hatiku ingin jua investigate perkara tersebut.. hehe, Setelah menjejaki maklumat2 tersebut, ternyata galmour juga topik tersebut didalam enti2 blogger. Berikut beberapa maklumat/fakta yang aku dapat dari internet untuk dikongsi bersama:
1. org rindu kt kita
2. memang dah ajal bulu mata tu, so dia pn gugur la. (rizen pling xboleh bellah!!hak2..;D)
3.kalo belah kiri, org xsuke
4. penyakit autoimmune (immune system menyerang sel2 badan). Dalam istilah mediknya dikenali sebagai Alopecia Areata - boleh akibatkan keguguran rambut kepala, bulu mata atau mana2 bahagian badan yang berambut. (yg ni aku paste jer, sbb malas)
5. Disebabkan tarikan graviti bumi (sbb tu ia jatuh, bkn terapung)
6.sbb madarosis (the way we lift our make up, rubbing, wiping and seangkatan dengannya)

6 point pn aku rse dah cukop kn? hehehe...de plak yg kate, bulu mateyg gugur td, letak atas rmbut, pastu rmbut cpt pnjang..mcm2 la....mne tah aku buang tadi;p

k sekian untuk entri kali ini..sambung wat kerja..yeay!!

Monday, November 1, 2010

career talk..

career talk? whoa, adventourous, exciting and yet booo-ring ;p..again im pickin' up da picko issue on da gleamy warmy nite..
urm, again, talkin' about FB, so 'puaka' dat media! haha, oways got my intention in dis limited space~ commented on my frens shout ' outstation at puchong, hotel?erm...;) ' urggh..come' on...
i was working at my current workplace 4 almost 2 years.  u guess im sitting relax on my chair? nope..i've been handling northern region for a week!! not only that, i've been handlin 4&5 star hotel > than 70 pple..omai...u guess what??
i even handling PICC, PWTC, n MOSTI events. not also that, i just back from himalaya, outstation 4 viewing an aborigin lifestyle..
what else?? emceeing at hilton hotel? handling event at putrajaya garden lake?? dats 2 many that i dont shout on FB>this pple...haiyya...maybe sharing their excitement for 1st being in outstation mode...hahaha..;p totally pathetic!
(im writing with evil, n arrogant style bcoz some1 hijacking my mode!)

cuple make trouble?

Pretty exciting ha? da topics is really hot to discuss. by now, my mode was hijack by a statement dat comes from my BF brother..
i think such a young age 2 commented on dat way. let me explain why?..im not a good narrator or blast commentar either..i dont see why in such a young age teens chasing on love.? too mature for it or immature when you cant take care of yourself, but u r selling the words of promise, feelings, to ur couples. can u take care of yourself?? even ur stuff, mama will bought 4 it..what a whack 2 negate my advice. i dont see the relevance there. yet, teens nowadays, without any feeling of shamefullness, uncovered da true story of themselves in a way of they think they will be the sweetiest couple ever..im just worried how they act in public. yurks! (sekolah xabis lagi, ckp bnde geli2)..that was a truly blast@! pick 1 of the geli2 statement:

cayang: mucukkkkk...
^%%$: indu mucuk?//


Halooooo......too embarassing for me as i am an outsider but closedly related. im x stereo in this agenda, its reflect other teens as well. i dont get it why its too cheap in terms of their attitude, their psycho being? disgrace of humanity definitely: SHAMEFULL


n then, capturing the 'PERASAN' picture..with free styler, n most, it was captured by themselves..urgh..disguisting..misnomer of a sicko habit..


At this age, where u should cocentrate, where the whole family rely on u teens, u should be respect to their humble request. u should prove to them. u dont just hang around, loves+couple, study like u were play+DOTA...again, humble request by family is the pivotal actions that u must obey..
I am an outsider, i just want this family change...change a litle maybe, but help me to get redeem, 2 challenge me in this state. where i was the best public speaker in ministry, where i was a dean list in university...where i pursue a master degree,,,do challenge me my lil brother...

Tuesday, October 26, 2010

Parlimen

Salam semua

2 minggu lepas aku berpeluang ke parlimen untuk mendengar perbahasan dan membuat report. Sebenarnya setiap kali perbahasan,2 orang pegawai (gred 41 keatas) daripada kementerian dikehendaki hadir. memandangkan ini kali yang pertama bagi aku, semua tampak janggal sekali. Tiada teman untuk mengajar itu dan ini. tepat jam 9 pemandu mebrhentikan aku di pintu masuk parlimen. aku tercengang2, lagak seperti ayam masuk kampung ;p melihat 2,3 org didepan ku, letak beg di scanner, aku tidak berbuat demikian. memandangkan waktu itu, aku membawa handbag yang agak besar, bukan sebuah beg laptop. tiba2 aku disapa, 'cik, sila letak beg cik di scanner'..erk..berpatah balik dan aku letakkan saja beg aku disitu. kemudian, tercangak lagi...aku mencari direction sprti yg dinyatakan reduan (pegawai kementerian yg bertugas di parlimen). akhirnya aku menemui bilik MOSTI. kedua hujung sekali berkongsi dgn Kem. sumber manusia..Masuk, duduk disitu dan diam. menyelak2 apa yang berada didepan mata. mujur ada seorg pegawai lagi, di bawah agensi kementerian dan org yg bersama-sama kedlm dewan negara bersama aku. lebih kurang jam 9.15, aku dan en. faizal pun masuk kedlm dewan tersebut. adat dan gaya seperti org jepun. sebelum duduk mesti berdiri tegak, dan tundukkan kepala. jika mahu keluar pun lakukan benda yang serupa...dengarla perbahasan tersebut.. pembangkang dan ahli kerajaan akan berbahas sesama sendiri. setiap menteri represent kawasan parlimen yang dipegang mereka.sambil itu, aku mencatat2 jawapan yang disediakan menteri kepada setiap persoalan yang diajukan. Antara isu untuk kementerian aku:
1)Isu tenaga nuklear. Apa nuklear plan yang dicanang tetapi tidak dijalankan?
2)Green technology
3)powerplan
4)Listkan Intelectual properties
5)listkan syarikat dibawah MSC
6)listkan produk yang boleh dipatenkan

Kemudian, perbahasan berhenti seketika untuk rehat dan bersambung semula jam 2.30. Selepas itu, ahli dewan yang mempunyai isu, dikehendaki menggulung perbahasan mereka. dan perbahasan berlarutan sehingga jam 5.30.. Itulah pengalam baru bagi diriku :)

Sunday, October 24, 2010

Kerja oh kerja

Salam semua,
Terdetik di hati ingin mencoret sesuatu. Rasanya sudah hampir setahun 2 bulan aku bertugas di Kementerian ini. Perasaan ku bercampur baur. tipa kali kaki menapak ke sini, rasanya selalu berkeping. terjerat dengan perasaan dengan keadaan. sudah setahun aku berdiam, namun hati ini tidak enjoy, rasa gundah dan menyampah. kerna apa? keadaan disini terlalu rumit untuk diceritakan. gaji yang aku terima sangat berbaloi, sangat memuaskan. tetapi apa ertinya bila kita bekerja dengan rasa kecewa. demotiovated juga jadinya kan? tidak ada semangat untuk berjuang, malah untuk teruskan kehidupan. aku memikirkan juga bebanan hutang. kalau aku tidak bekerja disektor ini, siapa mahu bayar hutang kereta ku? 6 ratus setiap bulan, siapa hendak bayar kad kredit ku? mencecah 4 ribu penggunaan..wah2...siapa mahu bayar minyak kenderaan ku? siapa mahu belikan aku makan pakai dan baju? memikirkan graduan diluar ramai yang menanti untuk mengisi tempatku, aku gagahkan jua untuk terus duduk di kerusi ini..ramai lagi yang menganggur diluar sana, malah bisa jadi gila memikirkan hendak kerja apa..(sebab dulu pun aku hampir gila juga memikirkan akan kerja apa)Patutkah aku membuka perniagaan sendiri? buka payung dan jual makanan.. wah2, agak hebat juga ya idea ku ini...namun, bagaimana hendak aku laksanakan? Allah memberi masa 24 jam sehari, aku rasa, aku perlu manfaatkan masa tersebut dengan sebaiknya. akan aku fikirkan apa langkahku seterusnya.. aku perlu sandarkan pada kepercayaan diri, aku perlu berani, aku perlu berdiri ..aku perlu menjadi diri ku sendiri,,,aku tidak boleh hipokrit ditempat kerja...membiarkan orang menyiku kepalaku, membiarkan orang menindas aku, aku mesti keluar dari kepompong ini,,aku mesti bahagia dan banyak uang!!akan aku usahakn sendiri hingga aku berjaya!!yakin boleh..:)

Friday, October 22, 2010

22.10.2010

Aku ingin mengucapkan selamat hari lahir kepada diriku sendiri...25 tahun hidup di atas muka bumi ini, dan dipermudahkan segala urusan oleh Yang MAHA Berkuasa...Aku sangat bersyukur dan gembira atas nikmat usia yang diberi kurniaanya,,,Orang yang aku sayangi..sekadar melafazkan ucap selamat kepada aku..sedihnya terasa,,tiada sebarang hadiah kepada ku..dan semalam seolah2 hari biasa padanya..aku sgt kecewa, tp aku berdiam,,dan sampai sekarang...aku menyepi, walau berulang kali dia bertanya apa salahnya...tidak kisah langsung perasaan aku...Bukan aku minta hadiah mahal, ribuan, ratusan...cukup sbg tanda aku disayangi, diingati..namun...ah.,.kecewa rasanya

Tuesday, October 19, 2010

Apa telah aku lakukan ..omaigot...(**o)

Back then a few days later, i donno y my mouth swindler n so ease tell somthing to dat boi..(new officer here)..i just keep telli'n..n telli'n him everything...what am I doing actually????saying about this people, dat people.,,anywhere people, evrywhre people...omai..omai...what a bad actions here...Im x dat type of person, but y suddenly i change?? i think better he find out himself rather than e iteeling hin everything unnecessary..is it unnecessary (scandal of previous officer? attitude of dat personas??, corruption?? my feeling entering here, unrespected staff)..omaiiiiiiiiiiii..too much dijot..too much of dat...from now on, u better keep your mouth shut..it all adding bad value n bad perception of who u are, eventough u r not...let him know by himself...( i guess im telling him becoz i concern, i dont want him to regret entering here, n guess sharing is caring heh :D menyedapkan hatiku ini) ..no..no more open aib orang...

Monday, October 18, 2010

Erm....

herm..denga jela a frens? (why should i called her fren when she is having scandal with my superior, n then clash with her bF (one of the staff here).. n then, urgh..voice tonation manja2 on da PSU baru here..urgh....yuckss..disguisting of her....i donno why...because i think she's not pretty enough, inside n out totally screwed!! she is super impose girl...Good puppet to play her role here in Admin..good act to play of her...
let it be, im just observing her

Sunday, October 17, 2010

Emotional state ; 'o not well..

Whoa...the title of my n3 today seems critical 4 my psychological state..i am emotionally an physically hurt by this environment..why i am saying this? i try 2 bear, try 2 pretend that i dont care..but i can't..being me in this situation just like letting my heart 2 bleed. it was a deep cut u know..by who??

First--2 be an Officer u have to be tough..strict..n unfriendly
2nd- i am promoted from 17 to 41...(people that usually close 2 me have 2 faced the reality that i am their boss now..) eventhough there is no respect at all...no respect n i have to cry inside,,,
3rd- i heard my self..my superior..said that 'nevermind, nevermind,,shes only contract..shes can do anything..just order her this n that'...(eventhough i am officerr that time)..n omaigot...I was 2 sad after all, hearing that word come from his mouth..he's not expecting me that i was there..n heard everything...


for the 1st matter, i'll elaborate 1 by 1:
TOUGH//STRICT//UNFRIENDLY -Do we have to act like this? really?? i'll answer YES..why??working in this sector, as a human nature, people seldom think that they are the very best no matter what..as a boss, this criteria should be taken seriously. create some gab for them 2 listen 2 u..2 respect u...2 accept ur voice..they will never understand why boss have to act like this..n the reason is simple..to create appropriate environment..whereby, theres a people that u relying on, 2 help u, 2 pass their sincerity in helping u...n whtever good deed they should contribute


2nd matter - usually people are resist under some circumstances. they have no respect since they know that u are new..u dont know much,,and yet, i try to live/ work in a wound that were caused by them..


3rd matter-i think superior/boss should play their role. instead of having u as an officer, they should promote ur image. should tolerate 2 staff that u are now "pegawai" but now..seems he's da 1 who create that stigma, forever life I will hate him....silently

Monday, October 11, 2010

Kalam Hati

"Bila kita suka melambat-lambatkan kerja, walaupun kita tahu kemampuan kita untuk menyiapkannya dalam waktu bersahaja, bermakna...kita tidak gembira dengan apa yang kita lakukan"

Quotes: Hati Hadijah

Monday, September 20, 2010

Seks Luar Tabii-Part 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hati ini tergerak untuk melontar pandangan mengenai isu yang meruncing masa kini, dan merosak akidah bangsa2 kita..Semalam, aku sempatkan untuk menyisip mindaku dengan maklumat2 berguna daripada blog saudara Mazidul (360, 999). Penanya menyingkap selera manusia yang luar biasa. Ingin aku nyatakan disini, "seks Luar Tabii", kisah kaum Nabi Luth kini kembali. atas desakan ingin tahu, aku membuka laman sesawang yang dinyatakan disitu. Mata ini memerhati dengan rasa jijik terpalit di hati.. lelaki2 yang kurasakan gagah, rupa paras kacak dan tampan, dan boleh dilabel sebagai lelaki budiman, jika aku tidak mengenali mereka. Mereka yang aku nyatakan itulah, yang tidak kusangkakan berselera luar biasa sekali..Apa yang ingin dikejar mereka? kepuasan? sedangkan semuanya sudah termaktub di dalam Al Quran, manusia dijadikan berpasang-pasangan..lelaki dan perempuan..
Malah, ada sebilangan mereka sudah berkeluarga..mengapa? ..mengapa? persoalan yang tidak akan berpenghujung melainkan hati yang dangkal itu dapat mengubah tabiat dan kemahuannya..Majoriti mereka, beragama Islam...sudah tahu perihal munakahat atau "sex education" yang diajar semasa di sekolah..paling kurang..mereka tahu lumrah manusia normal, pasangan berlainan jantina..
dalam entri lain, aku akan kupaskan isu ini dengan lebih mendalam. Tugasan sedang menantiku utk diselesaikan....
Sekian buat kali ini, wallahualam

Sunday, September 19, 2010

Updates....;') raya & Interview

Salam semua.. 
Lama dh xmenjenguk blog ni..walaupun pembacanya aku, dan penilainya aku..tp..aku akan teruskan..kata orang, inilah medium untuk melepaskan perasaan..Hari Raya 1431 Hijrah..erm, rasanya hambar, tawar..cuti mmg panjang, tp rayanya rasa seakan singkat...
mcm2 lah yang terjadi..tp raya kali ni, xrasa seronok sprti tahun2 yang sudah...raya 1-4 tggu org dtg rumah, dan beraya kerumah saudara mara....itu saja..raya dengan kwn2, tak ada..kwn2 dtg rumah pun, xada..sbb biasa, aku laa yg pling glamer ;p, al maklumlah..sekolah kt kg smpi form 6..kwn2 pun semua kt kg..cumanya..thun ni msing2 ada komitmen, so, nk meluangkan masa dengan kwn 2 xberkesempatan..

INTERVIEW TV AL-HIjrah.
hari raya y ke-10, aku pn blik ke kota..sedih jugak nk tggalkan mak abah, n adik ucuk kt kg 2..tp apakan daya, rezeki aku kt sini kn..nk buat cmna..alahai seronoknya kalau ada suami, n aku xpyh kerja, ddk plk dekat ngn mk abah...alahai..bestnyaa...erk*** "SUAMI"???hehe..lwk2...mls nk cri org jauh..dkt2 jer sng..;p
sepanjang perjalanan memandu, dr Kg ke KL, rse cm lembap sngat..kejap aku bwk 130, kjp bwk 150. kjp aku bwk 170...kalo ade keta ngekor kt blkg, aku speed la..aku xsuke kene ngekor2 ni...belagak plak 2 amik lane belah knn sekali..haha..:D bila aku kira2..cpt jugak aku smpi Kl..gerak 8.30, smpi KL jam 10.40..wah2..cepatnya?? hari tu bwk 190, 2 jam jer smpi..pastu smpi KL, xterus blik rumah, terus ke rumah Kakak dlu, lepak2..jmpe ank  buah..n then, ptg2 kit, aku blik uma..o9..trdetik di hati ni nk bkk TV alhijrah pnyer website..terkejut bkn kepalang...ade open intvw 18 dan 19 hb???start 10 pagi sehingga 5 ptg?????jam ditgn mnunjukkan pkl 3.40 ptg...hui mcm nk gilaa aku...berlari kesana kemari....drive keta pn mcm org gila...
smpi kt situ, aku terus beramah mesra dgn kakitangan yang aku jumpa, n alhamdulillah,,rezeki...dpt gak aku msuk bilik 2 walaupun aku org last masuk..lps dh pkl 5.00 2..nsb bek dorg consider...aku dipakaikan mic yg mcm wartawan2 biasa pakai 2..dan berdiri dkt depan kamera...aku wat selamba la..biasyelah, dh 32 kali intrview kn? ;) kcg jer...bila dh keluar bilik 2, rse cm menyesal sgt sbb aku xberikan the very best..aku just xshow my true potential..bnci aku...apapun aku xmengharap..kalau ade rezki aku kt situ...sape tau kn...



Thursday, August 19, 2010

Cinta//perasaan//kekuatan//cubaan//

Salam semua..
kali ni aku nk bawa topik cinta...herm..Dr. love kah? bukan2..sekadar ingin berkongsi rasa..alkisahnya, sahabat 1 ofis ni meluahkan rasa pd aku..katanya die skrg sdg bersabar dgn BF nya, n shes thnk they cnt make it together..at the same time, shes talking about another guy...i juz wondering..im juz thinking...ur beauty is not 4 evrybody..sekalipun ade umat yg terpersona dgn kecantikan kamu, maka pandai2 lah seorg wanita itu menjaganya..mse dia clash dlu pn, aku rse xsmpi seminggu dia dpt BF baru..pd aku, begitu sngkah hatinya berubah? jawapannya YA..sgguh mudah... pada aku, jika kamu sudah punya seseorang, yg sudah kamu fikirkan niat untuk bersama, maka cubalah berusaha ke arah itu..well, we would not get a perfect guy/girl until we die, unless both try 2 understand, n...accept each other.........xde mne pun psgn kt dunia dicipta dlm keadaan sempurna utk si polan dan si polan...semuanya saling melengkapi...masih terfikir di benak ini..kenapa mudah hati manusia berubah ya...wallahualam.................


Wednesday, August 18, 2010

sharing ideas???wadda....H***k

aduh,,tensen betollah!!!!!suke sgt point aku :( kenapa mesti aku yg kena??? alkisahnya untuk sesi sharing ideas bagi pegawai gred 41 ke atas..aku plak yg kne ckp jumaat ni?? teruk betoll arrr....xsuke betoll.....nk pengsan aku dengau...adushhhhhhhh.........ssh2 aku amik jer topik public speaking aritu...sengal r dorg ni..sesuke ati jer!!

Tuesday, August 17, 2010

i trust my people than others..?

jiwa ku patah..rasanya seakan berkeping2...melarut dlm perasaan, yg sukar dimengertikan, saat ini, ia bermelankolik..hati ku dan perasaan ku berbicara berdua..tidak menakul didalam mulut untuk dilontar keluar, kepadanya bicara, akan kutuju buat siapa? siapa yg mengertinya....melainkan aku sendiri..tiada kekuatan untuk,meneruskan pengabdian kepada amanah, amanah yang dipertanggungjawabkan demi rezeki berharga 2 ribu lebih...suasana kerja tidak mendorong aku, menjadi produktif dan berfikir dengan adanaya bantuan...bantuan sokongan dariapda majikan? daripada teman sekerja?..ah dia sedang hangat bercinta dan menjadi buah mulut org kerana ISO nya..superior aku pula? sentiasa menyalahkan aku..malahan jarang mendengar penjelasan dari ku..baginya, aku tidak ubah..seperti mula2 aku diterima..sebagai "low class management"..staff2ku pula, tiada penghormatan padaku. plaster minda mereka tidak berubah juga'aku tidak harus dihormati, kerana aku dlu bawahan spt mereka...aku pekerja  kontrak...walau gred aku tinggi, biarkan aku buat segala..dari kerja kerani smpila kepada apa2 shj..sedih dgn keadaan ini, apakah ia menjadi milik mutlakku selagi aku berada di kementerian ini......pelaung untukk ku tiada, harapan bagi ku, kelam dlm penglihatan..biarkan aku positifkan diri dan minda ini................

Monday, August 16, 2010

kesusahan dan erti kehidupan

Salam semua..bila bercakap tentang kesusahan dalam kehidupan, pasti maisng-masing pernah merasainya kn...melainkan anak Raja atau ank orang berada....
Mcm aku...di lahirkan dalam bilangan adik beradik yang ramai...10 orang..cukup ramai tu....belum kira dengan yang telah menyahut illahi (meninggal waktu kecil2, sebab dulu xde imunisasi trhadap penyakit...bkn mcm skrg/pil vitamin/injection)...
pastu mmg aku ni dah tough la dgn serba serbi kerja ni...mmg bdk kg sejatie nieyh...mne2 yg xtaw idup aku adik beradik ni, akan kata kami idup senang dgn mudah..saat semua org berpejam mata, abah n mak aku pagi2 lagi da bertolak pegi kebun dgn adik beradik..biasa kami gerak pegi kebun lepas subuh...
Aku ingat lagi mcmnana keja2 ni,,ssh payah, jerih, penat perih  maung..uh2...dari kebun koko, kebun kelapa, kebun kopi, kebun sawit..semua kami rasa....adik beradik mmg lasak dan kuat2 belaka..bkn laki jer, perempuan pun abah treat sme jer..(beza dgn aku skang///lembik:p nk bg command kawad pn da xingat)... 
mase dlu, mmg tolong dgn ikhlas, dlm ati tu sedih jer.....mse 2 bdk2 kn...ingat nk main jer...kalu waktu cti sbtu ahad 2, mmg kebun la tempat kami...kalau skool holiday 2, kebun la tempat kami...kalo pi kebun 2, bkn berangkut skali adk brdik..mmndangkan kami ni ade 2 batch..Batch 1st sume msuk U dlu/pegi oversea..batch 2nd-kecik2 lagi, hingusan time tuh..kne kje kerass..tanagn calar balar, dek angkat buah sawit..buah yg besa2 tuh, ltk kt perut dlu, pastu msukkn dlm keta sorong..tanah gambut lak tuh...menangis la mse nyorong buah tu nk tolak kua kebun bwk pegi jln besa...pastu yg xboleh blah tu, kebun semua jauh2...bile tgk bdk ppuan yg sorng buah sawit, msti bujang2 kt kg lain akn tgkkn jer..mse tuh malu weih...malu sgt...xtaw knapa..yelah...control cun, tp xdapek, sbb mase tu pki bju kebun...muke pn gelap jer..selekeh gila, agknya laki mne pn x pndang aku..kalaulah depa taw skrg ni aku merupakan gadis cun..hehe:)pastu, mne prnah merasa nk mkn MCD/KFC (acctually remind me of my boss saying that die dlu ssh xdpt mkn aiskrim, tup2 aku terasa perih mse zmn kanak2 aku dlu)...makan kedai apatah lagi..sbb abah seorg yg jaga bab mkn..dia mesti tau dr mna sumbernya, dan mesti isteri dia yg masak..mse tuh trpikir, knapa malang aku hdup dlm fmily nie, sume serba kurang..aku ingat dlu, ujan, aku pki payung kubur...sbb payung 2 bsenye org dok ltk kt kubo..abis kne gelak ngn mbe..pastu bwk bekal letak dlm tupperware axion..mbe dok gelak gak ckp aku bwk bekal sabun...tapi skrg, sume sgt berbaloi utk dikenang..menjadikan aku manusia yg reti bersyukur,.abang2 aku pn kje hebat2...ade yg kalo ikutkan gaji aku setahun baru sme dgn gji die sebulan...so, jgn pertikai la, kenapa aku boleh jadi komander, boleh naik moto ke pahang, ke KL sorang2..sbb aku ade bnyk pengalaman perih yg jarang orang lain ada, yg ajar aku jd kental dan berani...

Tuesday, August 3, 2010

Hurm..

Salam semua..

hari ni aku bosan sgt..xde bnde sgt yg nk kne buat...aku termangu2 sendirian di bilik ini smbil buat2 bizi xbertempat..kang C.Keling 2 tanya2 aku watpa, hurm, msk nk menjawappppppppppppp..
stor cikit psl mlm tadi...dhla mls nk wat asgment, stat wat lak pkl 11.30 mlm..haha:D 3 topik plak 2 nk kne present, masa utk presenter 1 jam setengah..msk aku kt dpn tu nk klentong happa...hadoiii..pastu stdy2 cikit, n wat notes n wat power point..1 topik pn xabesh lagi..hahaha..:D pastu dlm kol 1.30 ttup buku, n besiap2 nk tdo..bru jer aku nk lelap, ala2 mamai tu, kedengaran pintu bilik terbukak, trttup..hadoii...bile check2, xttup tgkap..angin menderu2..dhla ddk uma dble storey...ttup la tngkap..pastu nk tdo lg, trjaga2..asik bunyik2 jer pintu, aku pn ttp la pintu jmban lak...pastu nk tdo, bunyik lagi...sdh2 aku bkk lampu..tdo2 ayam..n see now..im sleepy in office...smbil wat kje ntah meraban...(~~,)

Emcee Majlis Makan Malam Interaksi Menteri bersama Ketua-ketua Jabatan,CEO, dan ketua Agensi

Salam semua..
Akhirnya, hari ini, aku menerima lamaran untuk menjadi mc di Hotel Hilton,KL pada mlm ahad ini, 8 hb...Perasaan aku kuat mengatakan tidak boleh..atas sebab apa pun, aku tidak pasti..hurm..kenapa ya? tiba2 aku jd demotivated...n rse I CAN'T!!!!!!!walhal, sblm ni aku mc utk majlis2 gala bersama Menteri, rilek jer...ish...why like dis????????????????cant understand???kunun nk jd pemberita aka newscaster..wek2..aku ni kalo smgt, sgt kuat, tbe2 leh jd merudum plak!!!!!!!xpela, nnti aku naik UKK (unit Komunikasi Korporat), aku bincang, n see how da flows..if not, i have pool of emcee..y so worry?? yelah, offer dtg sekali, xgrab dis opprotunity, RUGIIIIIIIII.................(**,)

........ Boo pada kaler merah!!!!

Monday, August 2, 2010

BOS baru---

Salam semua..

uhuk2..nk batuk jap...pagi td aku msuk kje dgn perasaan biase jer..ngah syok2 update official email, tgk kje2 pe yg pending, tbe2 aku didatangi oleh one guy ni...talk about Pelan Tindakan Inovasi dgn aku, terpinga2 aku..spe la mamat ni..tbe2 soal aku psl PTI nie...:') pastu aku tnye die sape..die ckp org sebelah..hahargh..tekujat aku@wat da heck is goi'n on????!! SUBT dah tukaq...??yabeda beduuuuuuuu..mangaiiii mudenye sub aku ni....
n ade la sesi taaruf dgn dia kt dlm bilik....Alhamdulillah, dpt la aku sorg bos baru, yg muda, yg baik..dan pling penting dapat approach cara kerja ank buah dgn berhemah...bnyk betol aku brief dgn dia..sbb dlu die wat service....xtaw pe lgsung pasai pentadbiran...ni yg rase nk jadik penyokong setia bos ni..hehe..:) jgn risau kalian, aku masih ingat siapa yg aku syg...:p

Saturday, July 31, 2010

Scramble Egg Yumi



Salam semua..
untuk makluman semua, ni resepi pling senang skli dan mudah untuk disediakan..Aku slalu jamu kwn2 msa kt hostel dlu, dorg siap tambah lagi...padahal nk wat ni, tersgtla simple...sesuai sgt kalau bwk bekal pergi Ofis pepagi..:)

Bahan2
Telur 1biji
Kicap
Sos Cili
Bawang besar (ikut suka)

Cara2
Goreng telur mcm biasa, pastu campur sekali dgn kicap n sos cili n bwg tu...tada,,,boleh mkn dgn roti..atau buat sandwich..nk sedap lagi, buat coleslow...nyum2...


Sayur Campur HOTAI

Salam semua..
Hari ni tekak rasa nk mkn berat2 skit..akhirnya aku msk la syur cmpur HOTAI..nk taw mne dpt nme "HOTAI" ni......bile mkn rse hot..sbb xsngka bhn yg simple pn bleh jd mknn yg sedap..
xcayaa???cuba msk ya..

Bahan2
Sayur Brocoli
Sayur Asparagus
Udang (ikut suka)
halia
bwg putih
lada besar
kiub ikan bilis
Sos tiram
kicap

Cara2
Tumbuk halia & bwg putih smpi lumat. hiris bwg besar dan lada. panaskan minyak, tumis bahan2 yang dtumbuk lumat, beserta bwg besar dan lada. msukkn udang.masukkan sos tiram. tmbah air skit/sket jer..kiub ikan bilis skit, n kcp skit.msukkn syur...
omaigod...mudah giler!!!

NIEW CONFERENCE-swiss garden hotel

Salam semua
mesti korang curious kn ape mksud NIEW? it stand 4 New Isntitute Empowerment of Women. n aku pernah attend seminar ni pd 14-15 July 2010 yang lepas...Conferece of Work Life Balance..diskusi tentang isu2 wanita zaman sekarang ni, dengan cabaran kerjaya dan bagaimana untuk mengurus rumahtangga. Seminar ni harga RM1000/seat, n of kos sbb gomen, ade specialty la..free2 jer aku pg..sbb aku yg inchrge utk xtvt PKPA (Pekeliling Khidmat perkhidmatan Awam), apa2 semua mesti through aku dlu,,,hehe :) mengenangkan price/seat tu trsgtla mhl, aku cop dlu nma aku dlm list. n ade 2 org pengarah pegi ngan aku, trmasuk seorg pegawai sains (K.Asma)..
Conference tu membawa isu2 menghadapi cabaran global oleh wanita dan antara speaker yang mereka bawakan adalah Tracy Ann Curtis (Manager SISCO Asia), YK Tang (Mgr Tech Solutions Asia), Bevis England, dan beberapa lagi speaker yg hebat. keynote speech adalah Menteri Pembangunan Wanita dan Masyarakat Y.Bhg. Dato' Shahrizat..

Content:
 1) In organization, we must collaborate 2 get best ideas (kirenye cm group of expertise laa)
2) Home Office operation/Telecommuting/remote working..utilise la home anda...
3) Project Management- guna la WBS structure..
4) Issues of inequality

Kesimpulan: MMg betul sume speaker ddtgkn khas dgn pengalamn brkerja diseluruh wilayah Asia, tapi kalau kt Malaysia, our sector (Public n Pvte) xmenyediakan platform utk bkrja scra remote,if dat is d best way, y not?? isu gender n inequality, rsenye m'sia dah xstrict n rigid cm dlu...